În România, persoanele care au fost angajate și au îndeplinit stagiului de cotizare în câmpul muncii au dreptul la pensie. Aceasta poate fi de trei tipuri: pentru limită de vârstă, pensie anticipată și pensie anticipată parțial. Persoanele care vor să beneficieze de pensia anticipată trebuie să îndeplinească condițiile prevăzute de Legea nr. 263/2010. Iată ce presupune mai exact.
Potrivit legii, pentru obținerea pensiei pentru limita de vârstă, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, iar stagiul complet este de 35 de ani.
La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate nu se au in vedere următoarele perioade asimilate:
– perioada în care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate;
-cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomă;
– serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, precum şi perioada de concentrare, mobilizare sau prizonierat.
Există două situații în care o persoană poate solicita pensionarea anticipată:
-dacă a depășit stagiul de cotizare cu cel puțin 8 ani
-cu 5 ani înainte de a atinge vârsta standard de pensionare
Cuantumul pensiei anticipate se stabileşte în aceleaşi condiţii cu cel al pensiei pentru limita de vârstă şi nu este supus penalizării.
Acte necesare pentru înscrierea la pensia anticipată: